Verslagen JOL Bergerhof 2022

Ahoy land in zicht! Een deel van het park de oude kwekerij werd voor de JOL Bergerhof omgebouwd voor de JOL, dit jaar met als thema ‘piraten’. Er deden ruim 200 kinderen van 5 t/m 13 jaar mee aan deze twee weken met hutten bouwen en andere activiteiten.

Eerste week

Dag 1: Maandag 15 augustus – opening en hutten bouwen

De kinderen kwamen het terrein op via een brug over de zee waarin nog een scheepswrak en zeemonster (of inktvis) te zien was met muzikale begeleiding (de openingstune was muziek van de Pirates of the Caribbean) en op het terrein waren al piraten (JOL-leiding). De kinderen kwamen in de arena en er werd het lied van Nathan Evans – Wellerman gespeeld waarbij de leiding roei-bewegingen maakten. Toen kinderen werd gevraagd mee te doen, was dit niet voor alle kinderen duidelijk.

Na deze ontvangst gingen de kinderen doen wat je doet bij de JOL: hutten bouwen! De hutten vorderden snel, ook al werden deze alleen door kinderen gebouwd (zonder ouders, wel met begeleiding van leiding). Tussendoor kregen de kinderen limonade met koekje en poffertjes.

Dag 2: Dinsdag 16 augustus – hutten verder bouwen

Deze dag werden de hutten verder gebouwd en ook met zeil bedekt hier en daar. Ook waren veel kinderen al bezig met de ruilhandel middels de spijkers-valuta, ook al was eigenlijk de bedoeling om de spijkers nu nog even voor het bouwen te gebruiken! Bij veel hutten werd er een ‘loket’ gebouwd, bedoeld om spulletjes te verkopen. In de middag werden vlaggen en zeilen gemaakt en werd speciaal uitgekozen leiding bekogeld met sponzen. Daarnaast werd het lied van Nathan Evans weer gedraaid, maar nu met een soort klap-dansje begeleid.

Dag 3: Woensdag 17 augustus – regen

Het kwam met bakken uit de lucht, vooral in de ochtend. De JOL besloot ’s morgens razendsnel hoe we de dag gingen inrichten: in de ochtend konden we terecht in gymzalen met verschillende spelletjes en knutselen. In de middag minderde de regen al iets. De oudste groep en een deel van de middelste groep bleef graag op het terrein, de jongste (en het andere deel van de middelste) groep ging film kijken in het buurthuis.

Dag 4: Donderdag 18 augustus – vossenjacht en avondjol

Kinderen gingen in groepjes op zoek naar piraten in de Bergermeer waar ze aanwijzingen kregen over waar ze een schat konden vinden. Eenmaal terug in het park konden ze hun schat opgraven en een ijsje eten. Als lunch bakten de kinderen broodjes.

Voor de avond-JOL gingen de kinderen van 10 t/m 12 jaar met de bus mee naar het bos in Bergen, hier deden ze een spel waarbij ze op zoek gingen naar piraten in het bos waar ze munten konden verdienen en goudstaven. Na dit spel was het donker in het bos en kwam het griezelverhaal dat voor sommige kinderen iets te griezelig was, die mochten dan al eerder (begeleid) weglopen om op de bus te wachten. Eén van de kinderen werd ontvoerd door spoken en ging niet mee met de bus terug! Gelukkig is deze jongen iets later toch ook op het terrein terug gekomen en bleek hij ongedeerd (al sliep hij ’s nachts slecht doordat hij nog geteisterd werd door nachtmerries).

Dag 5: Vrijdag 19 augustus – Pannenkoeken eten

Vandaag een dag met van alles waaronder schminken, pannenkoeken eten (er waren er wel 800 gebakken door de ouders) en lekker in de hutten spelen. Het klap-dansje bij het Wellermans-lied werd weer gedaan in de arena, ondertussen al bekend bij veel kinderen . In de avond was er een open avond waar iedereen op het terrein kon kijken en de kinderen spelletjes konden doen.

Tweede week

Dag 1: Maandag 22 augustus – speciale dag

Vandaag waren we te gast bij Stadskids Alkmaar waar de kinderen vier verschillende activiteiten mochten doen, waaronder verschillende sporten (free runnen, boogschieten, skaten, ..) en creatieve workshops (pompons maken, boot pimpen, stopmotion filmpje maken, digitaal portret, theater).

Dag 2: Dinsdag 23 augustus – laatste ‘hut’ dag

Vandaag was alweer de laatste dag waarin kinderen nog in hun hutten konden spelen. Ook waren er andere leuke activiteiten zoals koken (deels met pannenkoeken die nog over waren van vrijdag), opeten, suikerspinnen, springkussens, knutselen, schminken.

Dag 3: Woensdag 24 augustus – hutten afbreken

Helaas de hutten moesten weer worden afgebroken in de ochtend. In de middag waren er waterspelen wat heel fijn was met het warme weer.

Dag 4: Donderdag 25 augustus – laatste JOL dag en slotavond

In de ochtend gingen de kinderen in groepjes in de Bergerhof op zoek naar letters voor een zin waarbij spelletjes gedaan werden (zoals ‘piraatje mag ik overvaren’). De piraten-JOL is superleuk! (dat was echt zo en dat was ook de zin, die nog best moeilijk was om te achterhalen).

In de avond was er de slotavond met 15 optredens en een talentenjacht. De jury was onder de indruk van alle talenten. De winnares speelde viool op de openingstune van de piraten-JOL (pirates of the Carribean). De avond werd afgesloten met een superleuke disco. En dan weer uitkijken naar volgend jaar..

Dag 5: Vrijdag 26 augustus – opruimen.

Deze dag was JOL al af voor de kinderen, maar voor de leiding en andere vrijwilligers nog niet: het terrein werd opgeruimd, het liefst natuurlijk in een betere staat dan voor de opbouw van de JOL.

Ondanks meermaals het terrein afzoeken naar spijkers e.a. werden de dag erna bij het volleybaltoernooi alsnog best wel wat spijkers gevonden. Gelukkig was niemand gewond geraakt bij het volleyballen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *