Verslag Jol Bergerhof 2023

JOL Bergerhof 2023 – Ontzettend Alkmaar

Als je aan Alkmaar denkt, dan denk je aan.. AZ, kaasdragers, Alkmaars ontzet en… aan de JOL Bergerhof in het park de oude kwekerij! 15 Augustus zijn we, na een heerlijke BBQ waar de laatste bekende puntjes op de i zijn gezet, begonnen met de opbouw voor Jol Bergerhof 2023. Nadat er s ’morgens 4 x 40 m3 hout werd bezorgd en de grote groene materiaal container op zijn plaats stond, konden we echt aan de slag. In een kleine week tijd is ons prachtige park weer voor 3 weken omgetoverd tot een Jol dorp met een kooktent, buiten keuken, overal elektra en water, kantoor, slaaptent, 2x 5×10 tenten en diverse andere tenten. Nadat de prachtige creatieve poort gereed is, zijn we klaar voor 220 dol enthousiaste kinderen van 5 t/m 13 jaar.

Eerste week

Dag 1: Maandag 21 augustus – opening en hutten bouwen

Alle kinderen kwamen met hun ouders naar de Arena op de openingstune ‘year of summer’ om vanuit daar de indrukwekkende opening te zien met Alkmaarse vrouwen die Spaanse soldaten 450 jaar geleden uitschakelden door emmers “hete pis” van de stadsmuur te gooien, daarna kwamen ook VictorLientje, kaasdragers en de echte mascottes van AZ, Herry en Berry langs.

Na de opening renden de kinderen het veld op om zich aan te melden en eindelijk was het dan zo ver: timmeren! De hutten vorderden snel  en de dag werd afgesloten met een paar moppen.

Dag 2: Dinsdag 22 augustus – hutten verder bouwen

Deze dag werden de hutten verder gebouwd en ook vaak nog net wat verder verstevigd om ook op de hut te kunnen staan (wat door JOL-leiding gekeurd moet worden alvorens dat de kinderen op hun hut mogen gaan). Ook werden er lekkere poffertjes gegeten en speciaal uitgekozen leiding bekogeld met sponzen.

Dag 3: Woensdag 23 augustus – hutten versieren en avondjol

Chris van de JOL-leiding had een JOL-lied gemaakt en deze werd geoefend, de tekst liep nog niet helemaal goed. Daarna konden de kinderen hutten versieren. En het was tijd voor het welbekende (ver)kopen met spijkers! Snoep, Donald Ducks, waarzeggerij, speelgoed en sieraden, het was allemaal te koop voor het juiste aantal spijkers.

Voor de lunch mochten er zelf broodjes gebakken worden. Zo dichtbij een vuurtje was wel heel erg warm. Na een heerlijk verkoelend ijsje en een limo, was de JOL voor de jongste en de middelste groep afgelopen voor die dag. De oudste groep keerde om 19:00 terug voor het spannende bosspel. Er waren Spaanse geesten in het bos die herleefden in het laantje naar het park.  

Dag 4: Donderdag 24 augustus – regen

Vermoeide oudste groepers i.v.m. de avondjol de avond ervoor, verder zat de stemming er goed in. Er werd gezongen voor 3 jarige JOLLERS. De dag begon met een zonnetje, maar al snel kwamen de eerste druppels. Er werd heerlijk gedanst in de regen. Het middagprogramma ging door in de gymzaal.

Dag 5: Vrijdag 25 augustus – Vossenjacht, pannenkoeken eten en open avond

Vandaag op zoek naar vossen in de Bergermeer waarna in het park pannenkoeken konden worden gegeten en lekker in de hutten spelen. De tekst van het JOL lied was wat aangepast en deze werd ook weer geoefend. In de avond was er een open avond waar iedereen op het terrein de hutten kon bekijken, lootjes kopen voor de loterij en de kinderen ook spelletjes konden doen.

Tweede week

Dag 1: Maandag 28 augustus – speciale dag

Het weer zat helemaal mee voor een heerlijke speeldag bij speelpark de Swaen. Er werd gespeeld op het grote waterkussen en in de speeltuinen. Kinderen konden voorstellingen zien in een circustent en de oudere kinderen konden ook meedoen aan voetgolf.

Dag 2: Dinsdag 29 augustus – laatste ‘hut’ dag

Vandaag was alweer de laatste dag waarin kinderen nog in hun hutten konden spelen. Ook waren er andere leuke  activiteiten zoals koken (een JOL-record poging voor het bakken van een mega grote pizza), springkussens, knutselen, schminken en.. oefenen voor de slotavond.

Dag 3: Woensdag 30 augustus – hutten afbreken

Helaas de hutten moesten weer worden afgebroken in de ochtend en dat terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam. Maar de klus werd geklaard!

In de middag was het wel weer opgeklaard en werd er levend stratego op het terrein gespeeld en was er een generale repetitie in de gymzaal voor de kinderen die wilden oefenen voor hun optreden voor de slotavond.

Dag 4: Donderdag 31 augustus – laatste JOL dag en slotavond

In de ochtend speelden de kinderen het wc rollen spel in de Bergerhof. De kinderen gingen op pad in groepjes met een WC rol, die vervolgens tegen de meest uiteenlopende spullen werd geruild. Bij het buurthuis kon iedereen zijn dorst lessen.

Van 19 tot 22.30 was de slotavond bordevol optredens en open voor publiek. De jongste kinderen traden samen op met het lied ‘hoofd schouders knie en teen’ en daarna volgde nog 27 optredens, die startten bij daglicht maar uiteindelijk was het al pikdonker. Het JOL lied werd gezongen terwijl de jury nadacht en overlegde over wie winnaar(s) zou(den) worden.

 Wij zijn de JOL. We doen het samen. We bouwen hutten, hebben veel plezier met verf en hamer. Het zijn mooie dagen. Ze gaan te snel voorbij. Het is echt een te gekke tijd voor jou en mij.

Uiteindelijk wonnen Indy, Sienna en Sanne met een imponerende goochelshow. De avond werd afgesloten met disco en vuur. Door het donker en de koele nacht moest iedereen de weg weer terug vinden naar huis.

Dag 5: Vrijdag 1 september – opruimen.

Deze dag was JOL al af voor de kinderen, maar voor de leiding en andere vrijwilligers nog niet: het terrein werd opgeruimd. Daarna transformeerde het park de oude kwekerij weer terug naar zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *