Open Podium op zondag 18 augustus

Liedjes in De Oude Kwekerij

Het Open Podium van zondag 18 augustus in Park De Oude Kwekerij staat vrijwel helemaal in het teken van singer-songwriters. Guido Lamm en Erna Res beginnen het Open Podium met liedjes die ertoe doen. Guido Lamm deed in 2018 mee aan The Voice Senior van Omroep en oogste daarmee veel lof.


De dichter Elbert Gonggrijp leest voor uit eigen werk. Hij verlevendigt zijn gedichten met natuurverschijnselen, liefde en filosofieën. Het is aan een ieder hierin te zien wat hij wil zien.

De singer-songwriter Hugo König brengt engelstalige songs op een dynamische wijze en weet zeker te boeien met zijn presentatie.

Geert van Diepen van het Zoldertheater in Sint Pancras treedt op met eigen werk voor grote en kleine mensen: over auto’s die monsters worden, moeders die vastzitten aan hun mobiel, over bang en dapper en andere kwesties.

Het optreden van zangeres Nicolette Knape en haar pianist Jasper Swunk besluit de middag. Zij zingen en spelen Franse chansons van Edith Piaf en Jaques Brel, maar ook het moderne Franse lied komt aan bod.

De middag begint om 14.00 uur en is rond 16.00 uur afgelopen. De toegang is gratis, maar er wordt een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd. De Parkvilla is open voor een drankje. Bij regen wordt er een tent opgezet of uitgeweken naar de Parkvilla, als het erg warm is wordt er een plaats in de schaduw gezocht.

Park De Oude Kwekerij is te vinden aan Jan van Scorelkade 6 in Alkmaar, tussen de wijken Bergerhof, Bergermeer en Bleaustratenkwartier.

Verslag van Petra van Rijn:

Op zondag 18 augustus was er weer een Open Podium in Park De Oude Kwekerij. Omdat er regen dreigde werd het verplaatst naar een tent van de JOL. Er werd met stoelen gesjouwd, het geluid werd afgesteld en om 14.00 gingen Erna Res en Guido Lamm van start met hun programma ‘Liedjes die ertoe doen’. Zij zongen zowel solo als in duet bekende Nederlandse liedjes van onder andere Robert Long, Toon Hermans en Donald Jones. Mooi, ontroerend en herkenbaar voor het steeds talrijkere publiek.

Daarna was de podiumplek voor de dichter Elbert Gonggrijp, die voorlas uit zijn eigen werk. De natuur speelt een grote rol in zijn gedichten, dikwijls in combinatie met de menselijke natuur. Hij oogstte een welverdiend applaus voor zijn trefzekere voordracht

De volgende artiest was de singer-songwriter Hugo Combi, die de reis vanuit Sittard had ondernomen om in De Oude Kwekerij zijn Engelstalige liederen ten gehore te brengen met een diep, sonoor stemgeluid en virtuoos gitaarspel. De meningen van het publiek waren wat verdeeld, maar het was een bijzonder optreden dat zeker paste op het Open Podium, dat vooral ook bedoeld is een podium te bieden aan beginnende artiesten en oprechte amateurs.

Een heel andere sfeer bracht Geert van Diepen, bekend van het Zoldertheater in Sint Pancras. Bij gitaarbegeleiding bracht hij eigen, Nederlandse liedjes over allerlei onderwerpen ten gehore. Zo ging er een lied over de smartphone, over dieren en over de kleurboeken voor volwassenen. Ook zong Geert een tekst van de overleden Westfriese dichter Siem de Haan.

De middag werd besloten door zangeres Nicolette Knape en pianist Jasper Swunk met een wervelende mengeling van liedjes van Ramses Shaffy (Zonder bagage), Edith Piaf en Wende Snijders. Nicolette boeide het publiek met haar krachtige stem, onder de kundige begeleiding van Jasper.
Toen werd het tijd om op te breken. Presentator Jos Res bedankte iedereen, en we konden terugkijken op een mooi  Open Podium. Anders dan gepland, toch met een 100-koppig publiek, een verrassende middag in meer dan één opzicht.
Last but not least een woord van dankvoor Hans, de barkeeper, die toch immer op gezellige wijze de bezoekers van hun drankjes voorziet.

Petra van Rijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *