De Theaterheuvel

De Theaterheuvel

In 2018 zijn we gestart met het aantrekkelijker maken van de beplanting op de Theaterheuvel voor vlinders, (wilde) bijen en andere insecten. Ook spinnen, vogels en kleine zoogdieren zoals muizen en egels hebben baat bij een grotere variatie in de beplanting. De funktie van de heuvel als amfitheater is door het aanpassen van de beplanting volledig behouden gebleven. Ontzettend treurig dat door het Corona-virus in 2020 geen voorstellingen in ons theater konden worden georganiseerd …

Delen van de theaterheuvel (achterzijde en beide zijkanten), zijn in 2019 ontdaan van de aanwezige ruige vegetatie. Deze was ééntonig en bestond uit grassen, hier en daar wat riet, zuring, brandnetel en bramen. Op de achterzijde van de theaterheuvel zijn op de kaal gemaakte helling kleurige bloemen ingezaaid. Gekozen is voor een zaaimengsel speciaal voor bloemrijk grasland, gemengd met kruiden behorend bij akkerranden. Op de linker voorzijde van de heuvel hebben we een flinke oppervlakte ingeplant met bloeiende planten en struiken.

In 2020 hebben we extra bloemenzaad gestrooid op de achterzijde van de heuvel, en het resultaat was net als in 2019 werkelijk prachtig. Dit jaar kwamen vooral de wilde margrieten massaal tot ontwikkeling. Bijen, vlinders en andere insecten vlogen de hele zomer af en aan!

Op het deel van de heuvel waar in 2019 bloeiende vaste planten en struiken waren neergezet, hebben we afgelopen zomer de nog aanwezige open plekken opgevuld met nieuwe planten. Daarbij hebben we geprobeerd gedurende de gehele zomer en vooral ook in de nazomer bloeiende planten te hebben staan. Daardoor kunnen de (wilde) bijen en vlinders altijd wat te eten zoeken (nectar en stuifmeel). We gaan daar in 2021 en de jaren daarna zeker mee door!  

Maar ook met de delen van de Theaterheuvel waar de ruige vegetatie is blijven staan, zijn we dit jaar aan de slag gegaan. Deze vegetatie is ook belangrijk voor vlinders, (wilde) bijen en vogels: een afwisseling van verschillende soorten beplanting is belangrijk. We zijn gestart met het tweemaal per jaar maaien van de ruige vegetatie. We doen dat met de zeis, zodat we steeds kleine stukjes kunnen maaien. We kunnen zelf zeisen, en een enkele nog bloeiende plant laten staan. Het maaien met de zeis hebben we in 2019 geleerd van Landschap Noord-Holland.

In 2020 hebben we een elektrische pomp en lange tuinslangen aangeschaft, waarmee we de nieuwe aanplant op de Theaterheuvel konden watergeven vanuit de parksloot. Stroom voor de waterpomp wordt geleverd door de zonnepanelen op de Parkvilla.

  • Foto bloeiende heuvel met wilde margrieten (2020)
  • Foto bloeiende heuvel met gele composieten (2019)
  • Foto’s theaterheuvel met vaste planten en struiken (maart, mei en zomer 2020)
  • Korte video met zoemende bijen

Ga naar Natuurlijk Spelen

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *