Bijen in het park

Bijen in het park

In ons park staan al enkele jaren 2 bijenkasten in een afgesloten deel van het park. Afgelopen winter hebben we zelf 3 bijenkorven gevlochten van roggestro, met als doel meer bijenvolken in het park te kunnen huisvesten. De korven zijn geplaatst op een tafel met afdak, die vanaf het voetpad rond het park goed te zien is.

In mei heeft onze imker 3 bijenvolken kunnen scheppen: voor elke korf een volk! Eén bijenvolk hing aan een paarse lantaarn op een balkon in Alkmaar-Noord!, en een ander volk had zich gehuisvest in een plantenbak midden in Alkmaar.

De bijenvolken in de korven hebben het aanvankelijk goed gedaan, maar de enorm droge zomer met hoge temperaturen heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de volken steeds kleiner werden. Uiteindelijk zijn de volken helemaal verdwenen. Dat was een enorme tegenvaller!

In de cursus ‘Zorg voor de bij’ die we inmiddels volgen, hopen we te leren hoe we de bijen volgend jaar beter kunnen bijstaan. Wij zetten in ieder geval in op nog meer bloeiende planten en bloemen in het park en in de woonwijken daar omheen. Daarnaast moeten we beslissen of we de bijen in een volgende hete en droge zomer willen gaan bijvoeren met suikerwater.

Schrale troost: van de verlaten bijenraten hebben we nog wel enkele fraaie bijenwaskaarsjes kunnen maken!

  • Foto Lois die aan de korf aan het vlechten is
  • Video Julia in imkerpak bij de bijenkast
  • Foto van de 3 bijenkorven op de tafel
  • Foto bijenzwerm scheppen (paarse lantaarn)
  • Foto bijenraten in korf
  • Foto bijenwas kaasjes maken

Ga naar de Bloembollen in het park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *