Het Stiltegebied met de Kikkerpoel

Ons park heeft ook een heus Stiltegebied, waar mensen even kunnen mijmeren op een bankje of in het gras. De vegetatie van het Stiltegebied is bloemrijk grasland, en dat blijft zo omdat er maar 2 keer per jaar wordt gemaaid en er geen mest wordt gestrooid. Het gemaaide gras met kruiden blijft na het maaien een paar dagen liggen voordat het wordt opgeruimd, zodat de bloemenzaden op de grond kunnen vallen en volgend jaar weer kunnen kiemen.

In het Stiltegebied ligt ook een Kikkerpoel en we doen ons best daarin en daar omheen mooie water- en oeverplanten te laten groeien. Mooi en rustgevend om naar te kijken. In het afgelopen jaar waren de kinderen echter zo enthousiast in de poel aan het kikkers vangen, dat de planten rond de poel in korte tijd helemaal vertrapt werden. Ook in het water zag het er nogal triest uit: alle waterplanten water verdwenen. De Kikkerpoel ging eigenlijk aan het eigen succes ten onder …

Maar de natuur is veerkrachtig, en de mensen die we vroegen wat voorzichtiger met de poel om te gaan, begrepen dat meestal wel. Eerlijk gezegd begrepen de kinderen het beter dan sommige (groot)ouders … We hebben een simpel hekwerkje langs de rand van de vijver gemaakt en dat hielp al enorm. De planten in en rond de poel hebben zich in de nazomer goed hersteld.

Inmiddels zijn enkele plekken langs de parksloot afgegraven en geschikt geworden om er met schepnetjes aan de slag te gaan. Kinderen moeten immers kunnen spelen en van de natuur genieten!

  • Foto’s plas voor en na de schepnetjes
  • Foto zeisen in het stiltegebied (2019)
  • Foto van de Kikkerpoel in de herfst
  • Foto van het Stiltegebied

Ga naar de Parksloot en slootoevers